top of page
Writer's picturekozvelemeny.sk

Újra itt van?

Az Illés-sláger napjainkban Magyarország labdarúgó-válogatottja kapcsán jutott az eszembe.


És nem csak amiatt, hogy egymás után harmadszor jutott ki Európa-bajnokságra.

Már 8–10 éve megmutatkozott, hogy az a rengeteg energia, amely Magyarországon a sportba fektettek, megtérülni látszik. Javultak még a téli sportok eredményei is, de igazán a futball az, ami szinten mindenkit foglalkoztat. Ahol a Puskás Ferenc vezette Aranycsapat a mérce, ott ez nem csak nemzeti sport, hanem nemzeti ügy is.


Nyilván, kellettek ehhez a sportiskolák, a stadionok, és türelem is, hiszen mire egy sporttal komolyan foglalkozó gyermek élsportolóvá válik, ahhoz 15–20 év is szükséges lehet. Emlékszem, mennyire örültünk, amikor a franciaországi Európa-bajnokságra kijutott a válogatott, ahol egyébként derekasan helyt is állt. Akkor még csak Szalai Ádám csapatkapitány játszott „topligában”, Németországban. Ma már – ha a sérülés senkit sem sújt – akár a csapat fele is így állhat fel. Nyilván, a Liverpoolban futballozó és mindössze huszonhárom éves Szoboszlai Dominik, a csapatkapitány a csúcs, de az angol Premier League-ből , illetve a német Bundesligából további játékosok is vannak a magyar válogatottban. És ami sokat jelenthet a jövőre, sok köztük a fiatal.


Mindehhez kellett persze egy olyan nagyszerű edző is, aki számára a szakmai rátermettségen kívül a „lélektani értékek” is mind megtestesülnek. Marco Rossi kétségkívül ilyen ember. A csapatszellem egyértelmű velejárója az, hogy „küzdeni a végsőkig”, ez pedig szintén hozzájárult ahhoz, hogy egy olyan évet zárt a válogatott, amelyben nem talált legyőzőre. A Rossi-éra alatt pedig még az évszázad mérkőzését, a máig legendás 6:3-as diadalt is „felelevenítették” egy 4:0-ás angliai győzelemmel, ráadásul idegenben. Néha úgy fest, minél erősebb az ellenfél, annál jobb a magyar csapat. Ugyanakkor van, amikor a könnyebbnek vélt csapatok gondot okoznak, de a futball máshol is fejlődik, a „kicsik” már más nemzeteket is megtréfáltak.


A futballsikerek mutatkoznak már klubszinten is, erről a Ferencváros európai eredményei beszélnek a legszebben. Kellene még egy erős csapat mellé, és ha már 16 csapatos lesz az NB-1-es bajnokság is, itt is várhatunk újabb meglepetéseket. Erős tény, hogy 40 év után jutottunk ki újra kontinenstornára, jó esély van, hogy a világbajnokság esetében is megtörjön ez a sikertelenségi sorozat, hiszen Mexikó még 1986-ban volt…



Oriskó Norbert

Kép: A Puskás Aréna a 2021-es Magyarország–Franciaország 1:1-es eredménnyel záruló Eb-meccsen (A szerző felvétele)


17 views0 comments

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page