top of page
  • Writer's picturekozvelemeny.sk

Szlovákiában 2024-ben köztársaságielnök-választást tartanak

Bár ennek pontos időpontja még hivatalosan nem ismert, de tudjuk, hogy 2024 tavaszára várható. A választásnak legalább 60 nappal az előző államfő mandátumának lejárta előtt, azaz legkésőbb 2024. április 16-ig kell lezajlania. A jelenlegi államfő, Zuzana Čaputová bejelentette, hogy nem indul újra. Az eddigi jelöltek, akikről a sajtóhírekből értesülünk mind szlovák nemzetiségűek. Ezzel nagy csoda nem történt, végül is Szlovákiában szlovák nemzetiségű jelöltek indulnak a posztért.


Ugyanakkor az országban él a legnagyobb számú közösség is, mi magyarok 8,47%-át alkotjuk az ország állampolgárainak. A kb. 430 ezres közösségünk minden, de nem elhanyagolható tényező. Az EU legújabb törvényalkotó “trendje” szerint minden kisebbséget (etnikai, faji, vallási, hovatartozási) megilleti az elfogadás és egységes kezeléshez való joga…


Jogunk van kisebbséghez tartozó nemzetiségű államfőjelöltet állítani?


A kisebbségek is ugyanúgy az ország részei, ugyanúgy hozzátesznek az ország kultúrájához, gazdaságához, jövőjéhez, semmivel sem kevesebbek! És ehhez a kultúrához, hagyományainkhoz ragaszkodnunk kéne. Hisz ez lehet az egyetlen értékünk amit képviselünk és ami bennünket képvisel.


Vajon mennyi az esélye annak, hogy egy nemzeti kisebbséghez tartozó jelöltnek szavaznának bizalmat? Aki emlékszik, 2014-ben egy magyar nemzetiségű államfőjelölt indult, Bárdos Gyula (SMK-MKP) jelöltjeként 43,4% országos részvétel mellett 97.035 szavazatot kapott, ami 14 induló jelöltből az 5. legtöbb volt 5,10% eredménnyel.


Ha már magyar képviseletünk nincs a parlamentben, szabad vagy nem szabad nagyobb célokat kitűznünk? Vagy csak üljünk csendben mindig a “cserepadon”, mert nekünk ez jutott? Ki dönti ezt el?


Tavasszal újra a mi, választópolgárok kezében lesz a lehetőség. Önnek mi a véleménye erről?

forrás: ŠÚ.SK14 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page