top of page
  • Writer's picturekozvelemeny.sk

”Közben meg honnan fúj a szél?”

Egy szülői észrevétel.


Nemrég megnyitottak az óvoda- illetve iskolaintézményeink kapui Felvidéken is. Azok, akik közösségünk tagjaként óvodás- vagy iskoláskorú gyermeket nevelnek, sokszor saját bőrükön tapasztalják, hogy taníttatásnak, óvodába vagy iskolába járásnak bizony költségei vannak. Az alapvető tanszerek, ruházat költségei mellé társulhatnak az adott oktatási intézményen belüli költségek (étkeztetés, szülői szövetség díja, óvodai/iskolai illetékek) is. Többgyermekes családok esetében ezek a költségek meghatározóak lehetnek a családi költségvetésben. Az elmúlt parlamenti választások kapcsán egy érdekes észrevételt szeretnénk közölni, költői kérdés jelleggel - magyarul: nem remélünk és nem is várunk választ rá. Mindössze bogarat szerettünk volna ezzel ültetni a fülekbe, mely a kb. 430 ezres itt élő magyar közösségünk egy tagjának véleménye volt:

”Közben meg honnan fúj a szél?”

Forrás: Rákóczi szövetség

Nos, igaz ami igaz: tényként kell kezeljük, a felvidéki magyar tannyelvű óvodai vagy iskolai intézményeket, sem pedig az itt magyar nyelven tanuló óvodásokat, diákokat a szlovák közigazgatás finoman fogalmazva nem támogatja számottevően. Ha ilyen létezik is, egyszeri jellegű vagy inkább elhanyagolható támogatásról beszélünk.

Érdekes ezzel egybekötve az a tény, hogy ennek ellenére a statisztikákat vizsgálva a felvidéki régióinkból, mégis sokan “átszavaztak” a különféle szlovák pártok által gyártott üres ígéretekre. Évek óta hallgatjuk, hogy mennyire fontos számukra az itt elő kisebbség, és gondjaik. Azért merjük ezt így közölni, mert sajnos a tapasztalatokra hagyatkozva ezen ígéretekből rendszerint a régióink intézményeibe, óvodáiba, iskoláiba kézen fogható támogatás nem érkezik meg.


Nem úgy mint külhonból. Ahol azt mondják, hogy szülőként a gyermekünknek magyar tannyelvű képzéssel nem csak iskolát, hanem jövőt is választunk. Ezt a jövőt nemcsak hangoztatják, hanem

támogatják is. A magyar tannyelvű oktatási intézményeket látogató diákok szüleinek válláról minden tanévben nagy terhet vesz le pl. a Rákóczi Szövetség programja - ami pénzösszeggel, ösztöndíjakkal igyekszik támogatni a magyar ajkú gyermekeket. Ezeken felül a növendékeinket jelképes ajándékokkal, mesekönyvekkel, kulturális programokkal, nyári táborok szervezésével karolja fel. Idén Felvidéken több mint 3600, Vajdaságban és Horvátországban 1300, Erdélyben 2400, Kárpátalján 1800 gyermek kapott iskolakezdési támogatást. Hazánkban már több 10.000 gyerek kapott kezdésre iskolatáskát. Ezért is megéri magyar tannyelvű oktatási intézménybe képezni gyermekeinket, és ami a legfontosabb: a nyelv, a történelem és kultúra olyan kincs, amelyet fenntartani erkölcsi kötelességünk lenne. Forrás: Rákóczi szövetség


A parlamenti választás demokratikus intézmény, ezt tiszteletben kell tartani. Viszont a lelkiismeret már bonyolultabb kérdés. Ebből a szempontból egészen kontrasztossá válik a kérdés: mi a helyzet azokkal a magyar ajkú polgártársainkkal, akik szavazata a parlamenti választásokon a fent említett módon a “túloldalra”, valamelyik szlovák pártra landolt?

Ők esetleg ugyanazok, akik gyermekeinek képzését, családra eső anyagi terheit inkább csak magyar források próbálják mentesíteni?!

Akkor most honnan fúj a szél?

Individualista önnön érdekek? Vagy identitásunk megőrzése? Valahová való tartozás??

Igaz - mindenki saját lelkiismeretével kell elszámoljon.

13 views0 comments

Yorumlar

5 üzerinden 0 yıldız
Henüz hiç puanlama yok

Puanlama ekleyin
bottom of page