top of page
  • Writer's picturekozvelemeny.sk

“Egy órával többet alhatunk?!”

Mint minden évben 1916 óta, idén is október utolsó hétvégéjén megkezdődött a téli időszámítás. Október 29-én, vasárnap hajnalban 03:00-ról 02:00-ra állítottuk az óra mutatóját. Évente kétszer állítjuk át óráinkat, de csak kevesen tudjuk mi is a története. A történelemben először Benjamin Franklin hozta fel a nyári időszámítás ötletét, későbbiekben (1895) pedig George Vernon Hudson, egy új-zélandi rovarszakértő. Ötletük nem került megvalósításra. Majd 1916-ban, a világon elsőként az Amerikai Egyesült Államok vezette be a nyári időszámítást energiatakarékosság céljából. Az évek során több ország is csatlakozott hozzá. Akadtak akik nem alkalmazták folyamatosan, voltak akik beállították a nyári időszámítást és csak évekkel később álltak át a télire. Mára már több mint 70 ország váltogatja a nyári és téli időszámítást.

Az utóbbi években egyre többször vitatják, hogy van-e még értelme az óraátállításnak. A 20. századbeli előnyök mára már elég vitatottak, de miért használjuk mai napig is a nyári/téli időszámítást? Elsősorban az energiaspórolás céljaként vezették be. Egy órával tovább élvezhetjük a természetes világítás örömeit, de a szabad ég alatt végzett munka is tovább végezhető. Egyes tanulmányok USA-ban pedig azt hangoztatják, hogy csökkent a bűncselekmények száma.

Hogy marad-e vagy sem az órák oda-vissza tologatása az a jövő titka. Az viszont biztos, hogy fél évig “egy órával többet alhatunk?!”6 views0 comments

Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
bottom of page